About Us

Statholdergaarden ble bygget til myntmester Peter Gruner i 1640. Huset ble lagt til den nye bydelen Kvadraturen som ble anlagt av Christian 4. etter den store bybrannen i 1623.

Myntmesteren fikk samlet Norges tre myntembeter og lagt de til Kristiania i huset vårt.

Han fikk dessverre ikke stor glede av å bo i Rådhusgaten 11. Han døde to år etter innflyttingen. Det var hans sønn som overtok huset og embetet. Les mer om historien »

Statholdergaarden

Statholdergaarden er Bent Stiansens gourmetrestaurant. Bent Stiansen ble i 1993 verdensmester i kokekunst, Bocuse d'Or. Han og hans team har drevet Statholdergaarden frem til å bli en av Oslos og Norges beste restauranter.

Bent Stiansen og kjøkkensjef Torbjørn Forster komponerer en spennende 6 retters gourmetmeny med innlagte overraskelser. Menyen varierer etter årstidene og vi setter vår ære i å bruke norske råvarer når de er på sitt beste.  Menyen inneholder tre forretter, hovedsaklig med fisk og skalldyr, før vi går over på hovedrett kjøtt, ost og dessert. Man kan selvfølgelig velge færre retter hvis det er ønskelig. I tillegg har vi en rikholdig a la carte som gjenspeiler årstidens vareutvalg. Vårt kjøkken er basert på de beste europeiske mattradisjoner med inspirasjon fra andre deler av verden når vi føler for det.

Vi har en rikholdig vinkjeller med mer enn 500 vinsorter å velge i. Vinkjelleren rommer 8000 flasker i alle prisklasser. Vi arbeider mest med den klassiske verden, Frankrike, Italia, Spania, Tyskland og Østerrike, men har i den senere tid funnet mange gode viner fra Ny-Zeeland, Australia og Amerika.

Til menyen setter våre dyktige vinkelnere opp en vinmeny som skal følge maten.

Våre servitører og restaurantsjef Edvard Skramstad arbeider for at gjestene skal føle seg hjemme og kose seg. Vi setter høye krav til faglig kompetanse, men vår kunnskap skal aldri hindre for at våre gjester trives og kan senke skuldrene i en ellers travel hverdag.

Statholdergaarden er en ærverdig gammel bygning i krysset Rådhusgaten/Kirkegaten, i Kvadraturen i Oslo sentrum. Huset er fra 1640 og bygget til myntmester Peter Gruner.

På slutten av 1600 tallet flyttet Statholder Ulrik Fredrik Gyldenløve inn i gården og bodde der i 20 år. Det var på den tiden at grunnlaget for all festivitas som i dag avholdes på Statholdergaarden ble lagt. Se bildegalleriet »

Statholderens Mat & Vinkjeller

Statholderens Mat og Vinkjeller er vår uformelle restaurant som ligger under Statholdergaarden, i de originale hvite 1600 talls kjellerhvelvingene.

Vår spesialitet er en spennende 10 retters meny som skifter tema hver sjette uke. Disse menyene er meget populære og er billig priset. Vi setter også opp en spennende vinmenyer som passer til menyen.

Vi har også en rikholdig og spennende a la carte med skandinavisk mat med innslag av det europeiske kjøkken.

"Det er deilig å la seg beruse i Statholderens Mat og Vinkjeller!"

Vår lunsj er dansk inspirert. Vi holder lukket lunsjen i vår og sommersesongen. Vi serverer lekre høye danske smørrebrød. Vår kromutter fra Danmark har tatt med seg alle de beste danske smørrebrødene som vårt deijlige naboland har å by på. Vi har dansk sild, gravet laks, rejer, fritert rødspette, ribbensteg, Dyrlegens natmat og mange andre spesialiteter som vi serverer til lunsj fra 11.30 til 15.00 tirsdag til fredag, lørdag fra kl. 12.30 til 1600. 

Middagservering starter fra kl. 17.00 fra tirsdag til lørdager. 
Vi har stengt søndag og mandager.

Miljø og stemning er uformell og restauranten passer for vennemiddager, bedriftsmiddager, arbeidmiddager og annen relasjonsbygging.

Mat og Vinkjelleren består av tre rom som passer fint for større grupper som ønsker egne rom. Vi kan ta alt fra 15 til 42 personer i egne rom.

Vi har et rikholdig vinkart med egen avdeling for spesialøl, danske og norske akevitter.

Vårt vinkart består av 500 merker vin. Prisene er 25% rimeligere enn på Statholdergaarden.

Selskapsrom:

  • Vinkjeller: 16 til 20 personer
  • Sal 2: 20 til 30 personer
  • Sal 3: 30 til 40 personer

Totalt kan restauranten huse 90 personer.

Contact

+47 22 41 88 00
-eller-

Statholdergaarden Statholderens Mat & Vinkjeller