Historien
Statholdergaarden ble bygget til myntmester Peter Gruner i 1640. Huset ble lagt til den nye bydelen Kvadraturen som ble anlagt av Christian 4. etter den store bybrannen i 1623.
Myntmesteren fikk samlet Norges tre myntembeter og lagt de til Kristiania i huset vårt.
Han fikk dessverre ikke stor glede av å bo i Rådhusgaten 11. Han døde to år etter innflyttingen. Det var hans sønn som overtok huset og embetet.
I 1680 leide Statholder Ulrik Fredrik Gyldenløve huset og flyttet inn med sitt hoff. Det ble mye festivitas i huset, og de fine tradisjonene viderefører vi i våre restauranter. En dansk Gyldenløve er en hederstittel til en anerkjent, uekte sønn av kongen. For denne anerkjennelsen fikk Ulrik Fredrik jobben som Statholder i Norge. Han levde i huset frem til slutten av 1600 tallet. Når han gikk bort, overtok hans sønn huset. Han ble en Løwendahl. Han eide Danmarks flotte militærskip Løwendalhs galei. Galeien ble ledet av vår admiral Tordenskjold som stod i spissen for angrepet på Sverige og deres store marine stolthet, Hvita Ørnen. Den ble senket utenfor Kalmar i 1712. Det gjorde Tordenskjold til nasjonalhelt i Danmark/Norge. Han var venn med Løwendahl og besøkte Statholdergaarden flere ganger. Han var meget dekadent, og forlangte å få sove i første etasje slik at han slapp å gå i trappene. Han gikk i nok leidere på galeien. Vertskapet måtte innrede to av sine mindre stuer til Tordenskjolds soverom og baderom. Disse rommene bruker vi i dag til egne små selskapsrom.
I 1776 overtok familien Calmeyer gården. Det var de som fikk laget våre vakre stukaturtak. Det største og flotteste rommet er Cleopatrasalen. Hjørnerommet og taket her er dekorert med et av nord Europas flotteste stukkaturtak. Det forstiller Cleopatras dramatiske død, der hun lar seg bite av en giftslange i brystet, mens hennes tjenerinne sjokkert bivåner det hele. Rundt om i taket er det gamle egyptiske figurer, laget i datidens formspråk, sen barock - ny rococcostil.
Det var en brann i Cleopatrasalen 26. desember 1986 som ødela deler av stukken. Den ble behørig restaurert og det ble fjernet 27 lag med maling. Taket ble kalket opp igjen og fremstår i dag med svært rene og eksakte stukatururutsmykninger.
Statholdergaarden har igjennom tidene huset mange store og rike familier.
I 1914 åpnet skøyteløper Axel Paulsen Cafe Anglais i første etasje der hvor restauranten er i dag. Det har mer eller mindre vært full restaurantdrift på Statholdergaarden siden da. Navnet har skiftet til Excelent og så til Statholdergaarden på femtitallet.
Familien Stiansen åpnet sine to restauranter i huset 1.september 1994 og driver det som en selvstendig familiebedrift.
I 1998 fikk Statholdergaarden 1 stjerne i Guide Michelin som vi er veldig stolte av. Det renomméet som vi har klart å oppnå, arbeider vi hver dag med å opprettholde og forbedre, til glede for våre gjester og vårt personale.
Kontakt oss
+47 22 41 88 00
-eller-